Het ABC van Cis

A van Amsterdam. De stad waar ik woon. Een heel leuke stad. Er is altijd wat te doen. Soms vind ik het er te druk, en dan blijf ik lekker thuis. Ga ik lezen of schrijven.

B van Boogschutter. Mijn sterrenbeeld. Ze zeggen dat boogschutters optimistisch, joviaal, recht door zee en goedgehumeurd zijn. Klopt! En aan de andere kant blind optimistisch, oppervlakkig, tactloos en rusteloos. Dat klopt natuurlijk voor geen meter.

C van Chocola. Puur en met stukjes sinaasappel. Eten als ie even in de koelkast heeft gelegen. Voor de C maak ik een uitzondering want die letter past erg goed bij mij, lees maar: De C is van Cis. De C is ook van Controlfreak. Daar verdenk ik mezelf soms van. En de C van Cappuccino, die drink ik om wakker te worden. Met lactose-vrije melk, opgeschuimd en dan precies zo gedoseerd dat er een dikke schuimkraag op de koffie ligt en de koffie er iets donkerder dan caramelkleurig uitziet. Je begrijpt dat ik het handig vind om hem zelf te zetten. De C is ook van Charissa, zo heet mijn bijzondere, lollige en mega-slimme vriendin op wie de snowboard-flashback in VAL gebaseerd is. Concerten en Cabaret, de leukste avondjes uit zijn dat. En tot slot is de C van cocos-drank, cocos-water, cocosmelk.

D van Druk. Ik kan mezelf soms druk vinden, maar misschien is het rusteloosheid wat ik voel, en dan kan ik het beste even een stuk gaan rennen, zwemmen of fietsen. En ik vind de wereld om me heen vaak ook druk. Dan komen geluiden, emoties van anderen, beelden, geuren hard op me af. Daarna kan ik niet goed meer slapen. Wel schrijven, dat ontspant! Veel beelden die in mijn hoofd blijven hangen, geven inspiratie voor verhalen.

E van Echt? Dat schijn ik vaak te zeggen. ‘Echt waar?’ Dat komt vast omdat ik fictie schrijf. Zit ik de hele dag verhalen uit mijn duim te zuigen en dan denk ik erna dat alles wat iedereen zegt ook fantasie is.

De F van Familie. Ik ben enig kind en net als mijn moeder, heb ik ook 1 dochter. Wel heb ik heel veel ooms, tantes, neven en nichten en achterneven en achternichten. Mijn ene familie komt uit Noord-Holland, en de andere familie heeft zijn oorsprong in Indonesië. Misschien voel ik me daardoor zo op mijn gemak in Azië. Toen ik voor het eerst op het eiland Bali was, voelde het net alsof ik thuis kwam. De geuren van de bloemen en het eten, de kleuren, de klanken als mensen iets zeiden, zelfs het soms spannende zwart van de nacht voelde vertrouwd. Alsof daar een radiofrequentie is die exact matcht met die van mij.

G van Gadver. Ik vind snel iets vies ruiken.

H van Hoelahoepen. Leuk!

I van Indonesië. Daar liggen de helft van mijn roots. En de I van Ibiza. Iets meer dan twee uur vliegen voor een super-eilandgevoel.

J van Japans eten. Van de sushi kies ik de Californian roll met krab en avocado. Zonder kaviaar. Van de hoofdgerechten kies ik rijst en yakitori en edamame of tempura. En groene thee-ijs (zonder lactose). Lekkerrr!

K van Koukleum. In de winter skisokken aan. Een warme kruik in bed aan het voeteneind. Een kruik gaat ook mee op vakantie. Stel je voor dat ik het koud krijg.

L van Lachen. Ik hou van lol, grappen maken en grappenmakers. Van onbedaarlijk lachen. Dat je op de grond valt en moet huilen van het lachen. Laatste had mijn dochter de masquerade-app gebruikt en haar gezicht verwisseld met dat van een man. Heel eng. En onwijs lollig. ‘Mama, je huilt!’ zei ze. Ja, van het lachen dus.

M van Mysterie. Een spannend verhaal. Of een moord, een verdwijning. Iets dat ontrafeld moet worden. Ik hou het meest van spannende films en boeken. Mo Hayder, Jo Nesbo, Tess Gerritsen, Karin Slaughter. Bloedje eng, maar heerlijk vermaak. Het boek moet het liefst wel goed aflopen.

N van Naar. In mijn verhalen gebeuren nare dingen, terwijl ik in het echt juist bewust positief door het leven ga.

O van Opscheppen. Thuis doe ik in een opschepperige bui voor vrienden weleens een yogahouding waarbij je je benen opzij houdt en je op je handen leunt.

P van Poezen. Ben er gek op! We hebben er twee. Spinner. 14 jaar, rustige lobbes. Een jammeraar. Altijd honger. Maar wel heel lief. En Minnie van 2. Ze is een beetje wild en verliefd op de buurman, denken we. Als ik schrijf, zitten Spinner en Minnie vaak naast me. Ik zou wel drie of vier katten willen. Maar ik mag er echt niet nog eentje. Ook niet na af en toe toch zeuren erom.

Q Sjieke letter. Ik kan wel schrijven: ‘AQuarellen’, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Hoewel ik tekenen en waterverven leuk vind om te doen met mijn dochter. Meestal blijf ik steken in het tekenen van konijnen, poezen, uilen en paarden met te korte benen.

R van Rijksmuseum en racen op een fiets. Als ik een rondje door de stad maak, en bijvoorbeeld naar het zwembad ga, moet ik even onder het Rijksmuseum door fietsen. Een mooie plek, sfeervol. Muzikanten spelen er de sterren van de hemel, zomaar op straat.

S van Slapen. Uitslapen, langslapen. Het zou een hobby kunnen zijn. Alleen heb ik daarvoor niet zoveel tijd, maar ik doe er een moord voor! Dus als je me ergens op een bankje ziet snurken, dan kun je me beter laten liggen.

T van Theaterwetenschappen. Ik haalde mijn propedeuse op de Universiteit van Amsterdam. Ik ga graag naar het theater, ook naar kindervoorstellingen met mijn dochter.

En ook de T van Televisie. Wanneer ik niet schrijf, werk ik als video-editor.

U van U. Ik vergeet weleens mensen met u aan te spreken. Zelf voel ik me ook geen ‘u’.

V van Venijn. Venijn doet pijn.

W van Wow factor. Ik ben een optimist. En ik zie veel gave dingen om me heen. Dan denk ik: ‘wow’.

X van Xylitol. Dat zit vaak in kauwgum en helpt tegen tandplak. (handige tip voor als je een smoes nodig hebt waarom je je kauwgum tijdens de les niet uit wil doen). Ik kauw haastig op kauwgum als ik een deadline moet halen. Ik weet het, het ziet er niet uit. Gelukkig zie ik het bij mezelf niet.

Y van Yoga. Vinyasa yoga is actieve yoga. Die vind ik heel leuk om te doen. Aan het eind van de les mag je nog vijf minuten op een matje liggen met je ogen dicht. Zzzzz…

Z van Zee, zand en zwemmen!

Ibiza
Ibiza
schrijven op het strand
schrijven op het strand
Kijkje achter de schermen, als voice-over. Vak apart. Niet het mijne!
Kijkje achter de schermen, ik mag just voor de fun een stukje Masterchef inspreken. Als ik  een goeie spreekstem had, dan wist ik het wel.
Zootroplis
 Favoriete kinderfilm vh jaar: Zootropolis.
img_3156
Dochter en ik.
img_8313
Hoelahoepen.
img_6754
Mei 2016: Research in Berlijn
img_6692
Met dochter in Berlijn.