Jeugdboek

Jeugdthriller No escape

No escape kwam vorig jaar uit en wordt veel gelezen. Fijn! Ik spreek veel middelbare schoolklassen over mijn boeken. In januari liet ik de brugklassen van De uilenhof storyboards maken. Ze filmden hun eigen boektrailers. Op het Almere college lazen leerlingen mijn boeken of leesfragmenten en onderzochten ze hoe de spanning opgebouwd is. Dat deden ze ook op het Leonardo College. Heb jij No escape al gelezen?

Vond je No escape leuk en ben je tussen de 12 en 16 jaar? Je kunt erop stemmen via de QR code op het plaatje hieronder, of via jongejury.nl/stemmen Ga dan naar KIES UIT DE VOLLEDIGE LIJST en maak je keuze. Je kunt ook één van de Leestips kiezen. Het gaat erom dat je stemt op het boek dat jij het leukst vond.

Hoe kwam ik op het idee voor No escape?

Leerlingen vragen vaak hoe ik op de ideeën voor mijn verhalen kom. Vorig jaar gaf een leerling me een verhaal-idee. Ze zei: ‘Wat nu als een meisje veel last heeft van prestatiedruk? Haar ouders en school pushen haar. Ze moet meer haar best doen, maar ze is doodmoe van alles. Daarom loopt ze weg. Maar is ze wel weggelopen, of is er iets anders aan de hand?’

Ik ging op zoek naar iets waar dit personage (Bella) dan wel blij van wordt… Dat werd iets actueels… ik zal het niet verklappen. Het heeft te maken met een actie, en met een jongen die Bella’s voorbeeld is. Maar hij is tragisch verongelukt. En Bella heeft de oplossing van het mysterie rondom zijn dood in handen. Alleen weet ze dat niet… Haar beste vriendin Ivy maakt zich ernstige zorgen om Bella. Zodra Bella na een hypnose-show op school verdwijnt, gaat Ivy op onderzoek uit.

Voor mijn verhalen en de spanning zijn Netflix-series en krantenartikelen een inspiratiebron. Nadat ik nieuwsberichten over drogering in het uitgaansleven had gelezen, besloot ik dat element te gebruiken: op bladzijde 9 van No escape lees je er al over. De eerste zinnen zijn trouwens geschreven door Nova Toret, zij won met haar spannend geschreven tekst de schrijfwedstrijd in Game on!

#jeugdthriller #noescape #jongejury #uitgeverijdefontein