Jeugdboek

Nieuw boek: No escape

Op 24 augustus verschijnt No Escape, mijn negende (!) jeugdthriller. De intensieve schrijfperiode, redactierondes en brainstorms over cover, flaptekst en binnenwerk zijn voorbij. De laatste online proefdruk is nagekeken.

Er komt weer een mooie nieuwe schrijfwedstrijd in het boek. En ook de naam van de winnaar van de vorige schrijfwedstrijd staat erin. De winnende tekst is verwerkt op de eerste bladzijde van No Escape.

Volgende maand ligt ie in de (online)boekhandel! (Mèt een sticker van de Jonge Jury op de cover, omdat ik met Game On de Prijs van de Jonge Jury 2023 won.)

SPOORLOOS VERDWENEN… WAT ZOU JIJ DOEN?
Ik hoopte dat het zou wennen om met een geheim te leven. Maar dat doet het niet.

Ivy en Bella delen alles met elkaar. Tenminste… dat denken ze.
Wanneer de lievelingsdocent van Ivy een ludieke afscheidsmail naar school stuurt en verdwijnt, vindt iedereen dat een geslaagde grap. Alleen Ivy vindt het raar: hij zou haar nog helpen voor de komende toets.
Als haar vriendin Bella tijdens een hypnose-act op het schoolfeest óók spoorloos verdwijnt, gaat Ivy op onderzoek uit. Ze ontdekt een foto waarop Bella zoent met Ivy’s crush. Hoe kan ze! Wil Bella hun vriendschap kapotmaken? En heeft haar verdwijning iets te maken met die van hun docent?

Inspiratie

Inspiratie voor No Escape kreeg ik door een artikel over fomo (fear of missing out) en op een school, waar een leerling me vroeg te schrijven over prestatiedruk: ‘Wat als een personage wil weglopen door de druk van ouders en school? En stel nou dat ze, zoals gepland, verdwijnt maar dat er misschien toch iets anders aan de hand is?’

In dezelfde periode las ik in kranten over klimaatactivisme, en ik zag op tv hoe een activist zich aan de tafel vastplakte bij talkshow Jinek (die avond gepresenteerd door Beau van Erven Dorens). Op Instagram ging een filmpje viral waarin twee mannen het schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis bekladden. En er was een filmpje over activisten die Schiphol bestormden en vliegtuigen blokkeerden.

Ik besloot prestatiedruk en de zorgen over het klimaat te verbinden aan een van de twee hoofdpersonen. Terwijl ze lijdt onder teveel druk (school, bijles, hobby’s en hoge verwachtingen van ouders) is haar beste vriendin bang om iets te missen. Ze staat zichzelf geen moment rust toe.

Schrijfwedstrijd

In de eerste druk van Game On stond een schrijfwedstrijd. Ik kreeg veel mooie, grappige en spannende inzendingen, dank jullie wel voor het meedoen! De winnende inzending trok me het meest van allemaal het verhaal in: het zijn zeer spannend geschreven zinnen die ik heb verwerkt in de openingszinnen van No Escape. De naam van de winnaar staat in het colofon van No Escape en onthul ik op 24 augustus.

Ook in No Escape staat weer een schrijfwedstrijd. Ik kan alvast verklappen dat die te maken heeft met een mysterieus appje. In de week van 24 augustus vertel ik er op social media meer over!

No Escape in de zomerfolder van Uitgeverij De Fontein 2023