Geen categorie

Literatour 2017

Literatour is een leesbevorderingsproject waarbij vijfentwintig schrijvers scholen door heel Nederland bezoeken, dit jaar vond het plaats tussen 16 en 24 september.

Vijf dagen lang bezocht ik scholen in Drenthe, Noord-Holland en Brabant. Per school zag ik vier klassen, VMBO, HAVO, VWO en GYMNASIUM. Derde en vierde klassen. Volle klassen. Veel leerlingen die niet zo van lezen hielden. Maar ook flink wat leerlingen die wel van lezen hielden. Of daar in ieder geval voor durfden uit te komen. In elke klas startte ik met dezelfde vraag: Wie houdt er van verhalen. Aarzelende vingers. Oke, wie houdt er van lezen? Een enkeling stak enthousiast zijn of haar vinger op. Ik stapte over naar een andere manier om het over verhalen te hebben. Wie houdt ervan films… tv-series, games. Uteindelijk had iedereen zijn vinger opgestoken. Ik wil laten zien dat iedereen van verhalen houdt. Of het nu in beeld is of op papier. En wie van films hield, welke films ze keken. Spannende films, horror, actiefilms. Oke, er moet dus een dosis spanning in? Ja, werd er geroepen. En het mag niet voorspelbaar zijn. Verrassend. Moeten verhalen altijd goed aflopen? Nee, riep een rij van elf leerlingen in koor.

Ik heb geprobeerd om leerlingen een brug te laten maken tussen dat wat ze al kennen en waar ze van houden (films/series) naar het voor hun onbekende, of niet geliefde: het zoeken naar het juiste boek. Zo ver hoeven ze niet te zoeken. Als ze maar weten waar ze ze kunnen vinden. Daarom had ik het over schrijfstijl. Sla een boek open en kijk naar de zinnen? Spreken ze aan? Triggeren ze naar meer lezen? ‘Proef’ een boek. Blader erdoor, lees de achterflap.

Ik vroeg wie wilde voorlezen. Bijna niemand durfde. En als iemand uit zijn bank opstond en wel durfde, grijnsden de andere leerlingen. Sommigen joelden. Maar na de eerste voorgelezen zin, was iedereen stil. Iedereen luisterde. Met zijn allen zaten we even in de wereld uit het boek. Voorgelezen door een leerling. Leuk. Superleuk! En na afloop werd er hard geapplaudiseerd door de klas.

Veel indrukken deed ik op, ook inspiratie voor een volgend boek. Ik probeerde mijn eigen leesplezier over te brengen, en kreeg onverwacht veel terug.

6 dagen geleden

foto van Cis Meijer.
1200 × 1194 – twitter.com

foto van Cis Meijer.

https://www.dekrantvanmiddendrenthe.nl/nieuws/beilen/509505/schrijver-cis-meijer-bezoekt-cs-vincent-van-gogh.html

https://www.blikoplisse.nl/item/826-literatour-schrijversbezoek-cis-meijer-aan-fioretti-college