Schrijfwedstrijd in Knock-out

Hoi!

In mijn nieuwe jeugdthriller Knock-out staat een schrijfwedstrijd. Doe je eraan mee? Dat zou ik heel euk vinden! Verderop op deze website vind je schrijftips, maar met onderstaande tips kom je al een heel eind. Dit is de bladzijde uit het boek waarin de schrijfwedstrijd staat:

img_9628.jpg

Schrijftips:

-Om je te kunnen inleven, kan het helpen om na het lezen van de door mij bedachte scène je ogen te sluiten. Probeer het verhaal als een film voor je te zien. Beeld je in dat jij het personage bent. Wat gebeurt er meteen na de versnellende voetstappen?

-Voordat je de scène gaat afschrijven, zet je voor jezelf wat steekwoorden op een kladblaadje. Bijvoorbeeld:

De voetstappen zijn van… (personage).

De hoofdpersoon herkent hem/haar wel/niet, en dan gaat ze… gillen/rennen/iets vragen/iets zeggen/stijf stilstaan/doorlopen enzovoort.

De persoon van de versnellende voetstappen wil: Puck aanvallen/Puck waarschuwen/iets geven aan Puck/Iets vragen enz.

Hoe moet de scene eindigen? Puck weet te ontsnappen/Puck is slachtoffer/Puck verdedigt zich en ontsnapt/Puck heeft informatie gekregen over een misdrijf/dader/…/De persoon van de versnellende voetstappen hebben iets te pakken gekregen wat van Puck is/De persoon van de versnellende voetstappen heeft Puck gefilmd/gedreigd/De persoon van de versnellende voetstappen heeft een geheim gedeeld met Puck… enzovoort.

-Show, don’t tell. Dat betekent: Laat zien, zonder te vertellen. Dus als de hoofdpersoon bang is, laat dat gevoel zien. Hoe kun je zien of iemand bang is? Misschien kijkt ze om zich heen, of draait ze zich met een ruk om en slaakt ze een kreet? Of…? Probeer je in te leven, denk maar aan hoe jij zelf reageert wanneer je iets spannend vindt.

-Gebruik tijdens het schrijven je zintuigen en denk vanuit jouw personage: Wat hoor, zie, ruik, proef of voel  je? Wat doe je?

-Check na het schrijven of de volgende elementen in je tekst zitten: Een korte beschrijving van een gevoel, een korte gedachte, een handeling/beweging/ actie, en een dialoog.

Niet al deze elementen zijn noodzakelijk, maar als checklist kan het helpen wanneer je het gevoel hebt dat er nog iets aan je tekst ontbreekt.

-Je hooeft niet vanuit de hoofdpersoon te schrijven. Je mag ook vanuit het andere personage schrijven. In dat geval is jouw personage degene met de versnellende voetstappen.

-Spannend schrijven: Met bepaalde woorden kun je je tekst spannender maken. Bijvoorbeeld door de verdachte geluiden die Puck hoort te beschrijven. Of doordat Puck in flarden gaat denken. Als ze bang is, zal ze niet in mooie volzinnen denken. Probeer het eens uit, wanneer het moment spannend wordt… beschrijf de situatie of haar gedachten dan als een snelle beat/hartslag… Steeds korter, en korter. Totdat… Bouw spanning op door een eng moment een beetje uit te stellen. Wil je hoofdpersoon weglopen? Schuifelt ze stap voor stap naar achter?

Woorden als griezelig, huiveringwekkend, snijden, gefluister, een windvlaag geven een ‘spannend’ laagje aan de tekst. Ik zou ze niet teveel gebruiken, want dan gaat het juist zo opvallen dat het niet spannend is. Kies een treffend woord dat perfect past bij de situatie of bij de locatie.

-Lees de tekst hardop aan jezelf of iemand anders voor. Klinkt het nog net zo spannend? Nee? Schrap woorden, verplaats een zin, varieer met woorden, varieer met zinslengten. Gebruik het synoniemenwoordenboek op internet wanneer je in twee zinnen achter elkaar dezelfde woorden gebruikt.

Veel verzin- en schrijfplezier!